Malonogometni klub Lošinj ozbiljno je krenuo u početak malonogometne i futsal sezone.

Subota je donijela taktičke i organizacijske pripreme pred odlazak u Pulu, gdje MNK Lošinj očekuju dvije nedjeljne utakmice na otvaranju Druge malonogometne lige Zapad 2. Prva je na rasporedu u 14:10 sati protiv MNK Kvarner, futsal ekipe iz Matulja, a odmah zatim u istoj dvorani slijedi utakmica drugoga kola protiv futsalovaca iz Otočca. Iako smo ranije izvijestili kako nas prva domaća utakmica očekuje već sljedeći vikend, ta informacija još nije potvrđena iz razloga što zbog kompleksnosti u sustavu natjecanja može doći do promjena u rasporedu.

Apsyrtides.info kao ekskluzivni medijski partner intenzivije će pratiti aktivnosti Kluba, pa smo stoga subotnje poslijepodne proveli u razgovoru s trenerima juniora Gordanom Antoninićem i Dariom Brčićem, te s trenerom mlađih uzrasta Danijelom Lovrečićem. Na pitanje koja su očekivanja u juniorskoj 2. HMNL “Zapad 2”, treneri su složno pružili odgovor kako rezultat nije prioritet, već je cilj postaviti čvrste temelje Kluba te kroz kvalitetan rad s mlađim uzrastima izgraditi stabilan i respektabilan malonogometni klub s dugoročnom vizijom.

MNK Lošinj organizacijski trenutno izgleda ozbiljno, a u razgovoru s predsjednikom Kluba Gvidom Samardžićem saznajemo kako se razmišlja o spajanju lošinjske i zagrebačke juniorske podružnice u jednu seniorsku momčad. S obzirom kako je taj prijedlog tek u začetku, s time ćemo se baviti kada ta ideja dobije konačni izgled. Oči javnosti u ovom su trenutku usmjerene prema nedjeljnim utakmicama koje će odrediti u kojem dijelu tablice će se pozicionirati naši dečki.

Vrijedi napomenuti kako roditelji djecu mogu uključiti u rad Kluba bilo kad u godini dolaskom na jedan od treninga koji se održavaju utorkom u 19:30 i srijedom u 21 sat za juniore, odnosno za mlađe uzraste ponedjeljkom u 18 sati, četvrtkom u 16:30 i subotom u 11:30 sati.

Razlika između malog nogometa i futsala

Kako bi javnost bila bolje upoznata s razlikama između maloga nogometa i futsala, u nastavku ćemo ukratko objasniti zašto su ovo dvije bitno različite igre. Naime, Hrvatski nogometni savez priznaje futsal (kratica od futebol de salao) kao dvoranski nogomet, dok se mali nogomet pretežito igra na turnirima rekreativnoga karaktera. U Hrvatskoj se mali nogomet igra sa šest igrača (5+1), dok se u futsalu na terenu nalazi pet igrača (4+1).

U futsalu su pravila pojednostavljena, ne postoji zaleđe, a lopta je tzv. četvorka, manja je i slabije odskače od površine u odnosu na “peticu” koja više odskače i “življa” je pa je lakša i kod šuta, čak i vratari imaju posebne rukavice “bez prstiju” da bi imali više osjećaja pri bacanju brze lopte prilikom kontranapada. Na klupi se nalaze još najviše sedmorica igrača, dok je broj izmjena neograničen. Zamjene igrača se vrše na svojoj polovici terena, te se na terenu nalaze dva suca koji igrače mogu kazniti žutim i crvenim kartonom. U futsalu vrijedi pravilo “akumulirani prekršaj”, tj. u svakom poluvremenu nakon 5 prekršaja izvodi se kazneni udarac s 10 metara i vratar se može pomaknuti bilo gdje u označenom prostoru. Nakon 6 prekršaja momčad ne smije postavljati živi zid, dok vratar ne smije dati loptu rukom igraču koji se nalazi unutar šest metara. Igra se 2 x 20 minuta “čiste” igre, dok se vrijeme zaustavlja prilikom minute odmora koju poziva trener nakon prekida igre.

Zagovaratelji malog nogometa tvrde da imaju veće umijeće baratanja loptom u malom prostoru, dok igrači futsala tvrde da zbog većeg terena, odnosno “čiste igre”, manje igrača i nemogućnosti vraćanja lopte u ruke golmanu treba bolja fizička sprema i da je igra brža te atraktivnija. Također, baš zato što je lopta teža i slabije odskače treba više umijeća da bi se njome baratalo. Mišljenja i ukusi su različiti, neki vole jedno, a neki drugo, ali bitno je znati razlike.

Ono što je novost, Komisija za mali nogomet HNS-a pokušava objediniti sva natjecanja (ligaška i turnirska) te ih staviti u ista Pravila nogometne igre i Propozicije natjecanja.

Categories:NOVOSTI
Published on :Posted on

Post your comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *